de 10 allerbeste haaktips
De 10 allerbeste haaktips

1. Haken is verslavend!

Elke maand stel ik een vraag op mijn Facebookpagina CB’s Creations onder het thema: Yarn Topics.

Deze keer stelde ik de vraag: Wat is de beste haak-tip die je ooit kreeg?

Er kwamen een heleboel interessante en behulpzame tips in de antwoorden voorbij.

Maar laat ik beginnen met een waarschuwing van één van de dames, die antwoord op deze vraag gaf: Haken? Begin er niet aan, voordat je het weet ben je verslaafd!

 

Het feit dat je dit leest, geeft al aan dat je ook besmet bent geraakt met dit geweldige virus! Haken is maar één onderdeel van dit virus. Voordat je het weet ben je ook een verzamelaar van bolletjes wol en katoen geworden. Gewoon omdat het kan, omdat ze zo lekker zacht zijn, omdat ze je smekend aankeken of omdat ze gewoon in jouw mandje sprongen! Er hoeft niet altijd een project aan vast te zitten om garen te kopen. Wist je dat haken en het kopen/verzamelen van garen twee heel verschillende bezigheden zijn?

2. Haken is plezier hebben

Haken is een geweldige ontspannende bezigheid. Geniet vooral van het haken, je bent lekker met je handen bezig en ondertussen maak je de mooiste creaties. Onthoud dat het niet perfect hoeft te zijn, het is immers handwerk. Het is ook geen wedstrijd, het is juist een moment om helemaal tot rust te komen.  Vergelijk jezelf ook niet met anderen, iedereen haakt op een ander niveau. Je moet vooral plezier beleven tijdens het haken.

3. Blijf goed jouw haaksteken tellen

Je kunt er niet omheen. Een haakpatroon volgen betekent steken tellen. Lees de toer nog een keer goed door als het stekenaantal niet uitkomt. Blijf goed tellen, gebruik bijvoorbeeld steekmarkeerders om het tellen makkelijker te maken.

Steekmarkeerders gebruiken

4. Geduld en een haakwerkje

Soms moet je even wat geduld opbrengen als het niet in één keer goed lukt. Soms is het een telfout, soms een leesfout. Lukt het na een aantal keer nog niet, blijf geduldig, niet opgeven. Leg het haakwerk even weg en probeer het de volgende dag gewoon opnieuw.  Weet dat soms een steekje teveel of te weinig geen ramp is. Al helemaal niet als je met fluffy garen haakt.

Als je een toer niet snapt, lees deze dan hardop, vaak snap je dan direct wat er bedoeld wordt.

5. Losse draadjes wegwerken?

Knip je draden nooit te kort af. Het is makkelijker om een lange draad weg te werken, dan een hele korte. Als je amigurumi’s maakt is het vaak handig om een langere draad te houden, zodat je daarmee de onderdelen aan elkaar kunt naaien.

 

Als je van kleur moet wisselen bij amigurumi, dan kunt je voor de kleurwissel, de nieuwe draad al een paar steken meenemen, door er om heen te haken. Na de kleur wissel, kun je de kleur, die je net hebt afgeknipt wegwerken, door die een paar steken mee te nemen en er om heen te haken.

De uiteinden laat je dan aan de binnenkant van je werk hangen. Niemand die het meer ziet.

6. Kleurwissel

Om een mooie overgang in kleuren te krijgen, kun je het best de laatste omslag van de vorige steek al met de nieuwe kleur doen.

Stel je haakt met rood en je wilt naar blauw wisselen.

Je begint de vaste met rood, haal de haaknaald door de steek, sla de rode draad om, je hebt nu 2 rode lussen op jouw haaknaald en haak nu de vaste af met blauw. 

De steek zelf is met rood gemaakt, maar bovenop zie je een V in het blauw. Zo is de overgang mooier. Wil je dan een draadje wegwerken? Dan haak je het draadje gewoon een stukje mee!

7. Is de nek van jouw amigurumi niet stevig genoeg?

Soms is het nodig om bij amigurumi wat extra stevigheid te hebben in de nek van een creatie. Het is natuurlijk niet leuk als een mooie creatie zijn of haar hoofd laat hangen. Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen.

  • Als je een frame van elektriciteitsdraad gebruikt in het lijf, blijft de nek mooi rechtop
  • Gebruik een deel van een plastic haarpapillot of haarkruller om in de nek te stoppen.
  • Haak een klein rolletje en vul deze stevig op en stop deze als vulling in de nek.
  • Gebruik het dunste/kleinste verfrolletje om in de nek te stoppen.
elektriciteits draad in de nek bij amigurumi

8. Steekmarkeerders

Gebruik steekmarkeerders. Ze zijn niet alleen heel handig, je hebt ze in allerlei leuke vormen en maten! Je kunt ze op wel 8 verschillende manieren gebruiken. Wil je weten hoe?

Lees het blog: 8 manieren om steekmarkeerders te gebruiken

9. Verschillende haaksteken en methodes

Onder de verschillende haaktips werden ook een aantal bijzondere steken en manieren van haken genoemd. Het aanschaffen van de Haakbijbel of het volgen van haakbeschrijvingen op YouTube werden ook als haak-tip gegeven om bepaalde haaksteken onder de knie te krijgen. Hieronder volgen 8 van de meest genoemde haaksteken of haakmethodes.

Kijk vooral eens op het YouTube kanaal van Renske Creatief, daar legt zij de hieronder genoemde steken ook uit.

https://www.youtube.com/channel/UC3F64mtObXW4az1pM-6eUbg

Magische Ring en Dubbele Magische Ring

De magische ring, ook wel bekend als de verstelbare ring of magic loop, is vaak het startpunt van veel haakpatronen, vooral bij amigurumi.

De dubbele magische cirkel wordt, zoals de naam al zegt, met een dubbele draad gedaan. Het startpunt van jouw haakwerk wordt hierdoor extra sterk. Goed om knuffels mee te beginnen, waar heel veel mee wordt geknuffeld!

Haaknaalden en steekmarkeerders

Met een lange draad opzetten

Deze manier geeft een mooie elastische onderrand en is mooier dan een opzet met lossen.

Voor deze opzet met 2 draden moet je 'korte of losse draadje' ruim 3 x de lengte zijn van de breedte van je werk. Als de breedte van je werk 50 cm is, dan moet de losse draad 3 x 50 cm = 150 cm zijn.

Spiraal haken

In het rond haken, haak je dan elke toer gewoon door of sluit je elke toer met een halve vaste?

Bij amigurumi ziet het er het mooist uit als je in spiraal haakt. Je sluit dan niet elke toer, maar haakt gewoon verder. Bij andere projecten, zoals bijvoorbeeld een mooi kanten kleedje, wordt de toer wel afgesloten met een halve vaste, je begint de volgende toer dan vaak met 1 losse.

 

Haak je in spiraal, gebruik dan altijd een steekmarkeerder of een draadje om het begin van de toer aan te geven.

Een mooie manier van afhechten

In amigurumi eindig je vaak met een vaste. Haak daarna nog een halve vaste. Trek de draad door de lus. Doe de draad door een naald, sla 1 vaste over, steek onder de volgende vaste door, steek bovenin de halve vaste. Steek de naald gelijk een ronde verder naar beneden door. Trek de draad aan (niet te strak) en knip af. Jouw begin/einde is niet meer te zien!

Een mooie cirkel haken

Amigurumi haakpatronen begin je vaak met een cirkel. Je begint vaak met een Magische Ring met 6 vasten erin. Elke toer moet je 6 steken meerderen. Als je elke toer op dezelfde plaats meerdert krijg je vanzelf een zeshoek. Wil je een mooie cirkel haken, meerder dan elke toer op een andere plaats, zo blijft jouw cirkel mooi rond!

Minderen van steken zodat je het niet ziet

Minderen of steken samen haken kun je op verschillende manieren. Een mooie manier is om 2 steken samen te haken is door alleen de voorste lussen op te nemen.

Gedraaid keerstokje

Niets is zo vervelend als een recht lapje haken, dat niet recht is!

Het gedraaide keerstokje is een variatie op de gebruikelijke 3 keerlossen aan het begin van een toer:

Je hebt jouw laatste stokje van de toer/rij gehaakt. Keer je werk. Trek de lus op je haaknaald op tot de hoogte van een stokje, steek nog een keer in en haal die lus ook op tot de hoogte van een stokje. Draai rechtsom, om de lussen heen en haak verder om het stokje af te maken.

Mochila tas yarn under yarn over methode

Yarn-over en yarn-under haken

De yarn under techniek komt van het haken van mochila tassen. Deze yarn under techniek is een variant van de vaste.

Als je naar een gehaakte vaste kijkt, zie je dat er bovenaan een V-tje verschijnt, gevormd door 2 lusjes. Elk V-tje hoort bij één vaste. Als je in de vasten wilt gaan haken, dan steek je de naald onder beide lussen. Je haakt een vaste door je draad OP je naald te nemen door middel van een omslag. Bij de yarn under mehode neem je de draad van onderen op. Je legt hem dus niet op je naald, maar grijpt hem langs onderen.

Jouw vasten gaan er anders uitzien! Een yarn under haakwerk heeft meer X-vormige steken, een standaard yarn over haakwerk heeft V-vormige steken. De steken vullen de ruimte ook iets meer op. Je haakwerk wordt er dus dichter van. Als je yarn under haakt, is je haakwerk véél strakker en heeft minder rek.

 

Er zijn vast nog meer steken op te noemen die een eye-opener vormen in het haken. Ook zijn er vast nog veel meer tips te geven die je anders naar jouw haakwerk doen kijken! Dus wie weet komt er nog een vervolg of een uitbreiding op dit blog. Weet je nog zo’n leuke haak-tip, plaats hem dan hieronder!

10. Extra tips

Ik besluit dit blog met nog een paar extra tips/eye-openers die ik kreeg als antwoord op mijn vraag: Wat is de beste haak-tip die je ooit kreeg?

  • Zet jouw haakwerk met een dikkere haaknaald op. Dit is vooral handig als je een lange lossen-ketting moet maken voor bijvoorbeeld een deken.
  • Een verlengde vaste is niet hetzelfde als een vaste!
  • Neem altijd iets te haken mee, als je ergens moet wachten, al is het maar een pannenlap om te haken!

Mijn eigen tip!

Bedenk vooral dat haken leuk is en je er veel plezier aan kunt beleven!

ROFL amigurumi haakpatroon met veel plezier!

Reactie plaatsen

Reacties

Ingrid
2 jaar geleden

Bij tip 4 schoot gelijk de uitspraak van moeder in mijn gedachten: lezen wat er staat 😆😆
Laatst ging ik met vasten aan de gang terwijl het stokjes moesten zijn. Tja...lezen wat er staat 😆😆