Meerdere manieren om steekmarkeerders te gebruiken! (veel meer dan 8!)
Steekmarkeerders
Steekmarkeerders zijn kleine hulpmiddeltjes, kleine voorwerpjes van plastic of metaal waarmee je iets kan aangeven in jouw haakwerk, zodat je minder snel de tel kwijt raakt bijvoorbeeld. Er zijn verschillende soorten steekmarkeerders. Je hebt steekmarkeerders die open kunnen en je hebt hele dichte steekmarkeerders. De dicht steekmarkeerders worden gebruikt bij het breien. Als haakster gebruik je de steekmarkeerders die open kunnen, deze hebben een sluiting.
Heel handig die steekmarkeerders!
Je hebt hele simpele plastic steekmarkeerders maar tegenwoordig kun je het zo gek niet verzinnen of het hangt aan jouw steekmarkeerder! Voor elk haakproject kun je een passende steekmarkeerder kopen! Ben je gek op olifanten, dan hang je toch aan elk werkje een leuke steekmarkeerder met een olifantje! Er zijn echt zoveel leuke steekmarkeerders!
Maar hoe handig zijn die steekmarkeerders eigenlijk? Ik ben dit blog gestart met 8 manieren waarop je steekmarkeerders kunt gebruiken, maar ondertussen zijn dat er veel meer!
1 Het aangeven van het begin van de Toer
Als je amigurumi haakt, haakt je eigenlijk altijd in spiraal en is een begin of een einde van een toer niet goed te zien. Je hangt een steekmarkeerder in de eerste steek van je toer en je weet precies waar je bent!
2 Het aangeven van speciale plekken met steekmarkeerders
Stel je wilt de plaats van de ogen aangeven op jouw amigurumi, dan kan dat met een steekmarkeerder.
Of jouw creatie krijgt borsten, maar die moeten natuurlijk wel in het midden zitten. Ook dan kun je steekmarkeerders gebruiken om de plek aan te geven, waar de borsten precies komen.
Of je wilt bij een kapsel de pony en de achterkant van het kapsel aangeven, ook dan zijn steekmarkeerders handig. Bij de eerste foto zie je dat de voorpanden en het rugpand is aangegeven met steekmarkeerders.
3 Het haken met fluffy garen
Als je haakt met fluffy garen, dan zijn de steken niet altijd goed te zien. Zet op een paar vaste punten een paar steekmarkeerders en je weet precies hoeveel steken er tussen die steekmarkeerders moeten komen.
Het is dan wel aan te raden om een afwijkende steekmarkeerder te gebruiken voor het begin!
Hier bij de tweede foto zie je dat ik allemaal groene steekmarkeerders heb gebruikt, behalve de eerste om het begin van de Toer aan te geven.
Na een paar keer deze plastic steekmarkeerders gebruikt te hebben, ben ik gauw overgestapt op metalen steekmarkeerders. Deze plastic steekmarkeerders breken erg snel!
4 Even pauze?
Is jouw haakwerk nog niet af en wil je het even wegleggen? Hang dan in de lus, waar je haaknaald in zat een steekmarkeerder. Zo kan het werk niet per ongeluk uitgehaald worden. Een kleine moeite en het bespaart je zoveel extra werk.
Het is mij wel eens overkomen, dat ik geen steekmarkeerder had gebruikt, dat de draad aan de knoop van mijn vest vast zat en dat ik een deel van het haakwerk uittrok terwijl ik weg liep!
5 Grote projecten?
Heb je een groot project waar je heel veel steken moet haken, dan kun je een steekmarkeerder ook als stekenteller gebruiken. Zet bijvoorbeeld om de 20 of 25 steken een steekmarkeerder, dat telt heel wat sneller, dan elke steekje apart te moeten tellen.
Dit geldt natuurlijk ook als je veel toeren moet haken. Plaats om de 10 of 15 toeren een steekmarkeerder en ook die toeren tel je veel sneller!
6 Onderdelen even aan elkaar zetten met steekmarkeerders
Als je voor een amigurumi creatie een vestje haakt, bestaande uit meerdere panden, dan is het handig om de panden met steekmarkeerders aan elkaar te zetten, bijvoorbeeld op de uiteinden. Op deze manier kun je ze makkelijker aan elkaar haken.
7 Met welke haaknaald was ik aan het haken?
Als je een lievelingshaaknaald hebt en je hebt verschillende werkjes liggen waar je mee bezig bent, dan kan het wel eens voorkomen, dat je niet meer weet met welke haaknaald je wat aan het haken was. Neem dan een steekmarkeerder met het nummer van jouw haaknaald eraan en hang deze aan jouw haakwerk. Zo kun je het niet meer vergeten.
8 Als decoratie voor jouw creatie
Steekmarkeerders lenen zich ook heel goed om als sieraad te dienen voor jouw amigurumi? Heeft jouw amigurumi dame een mooie tas, dan kan daar ook een steekmarkeerder aan gehangen worden!
Zo zie je hieronder Marina, die steekmarkeerders aan haar tas heeft hangen. Of wat dacht je van Victoria Amber Fleming, zij heeft een steekmarkeerder met de afbeelding van Franklin als ketting om.
9 Bij een foutje in jouw haakwerk
Wanneer je een fout ontdekt tijdens het haken, is het belangrijk om niet meer uit te halen dan strikt noodzakelijk is. In zo'n situatie kan het handig zijn om een steekmarkeerder te gebruiken om aan te geven tot welk punt je moet uithalen. Dit voorkomt dat je meer uithaalt dan nodig zou zijn, het helpt je de juiste plek te identificeren waar je verder kunt gaan met je haakwerk.
10 Minderen en meerderen van steken
Geef met een steekmarkeerder aan waar je een meerdering of een mindering in een rij of een toer wilt/moet haken in een patroon.
11 Kleurenwissel
Als je van kleur moet veranderen in een patroon, dan kun je met een steekmarkeerder aangeven waar die kleurwissel moet komen.
12 Steekmarkeerders als cadeautje
Dit vind ik zelf een hele leuke: steekmarkeerders als cadeautje! Vaak weet je niet wat je iemand kan geven die heel veel haakt. Ze hebben al veel garen en hun eigen favoriete haaknaald, vaak ook al haakpatronen in overvloed. Maar een paar steekmarkeerders, die helemaal bij de haakster passen, zijn super leuk om te geven als klein cadeautje!
Steekmarkeerders zijn niet alleen leuk om te geven, maar ook om te krijgen. Je moet jezelf ook zo af en toe eens verwennen met een leuk cadeautje!
En de nadelen van steekmarkeerders?
Er zijn heel veel voordelen om een steekmarkeerder te gebruiken, zijn er ook nadelen? Ja die zijn er wel, maar niet zo heel veel.
- Een nadeel van de steekmarkeerders van plastic is dat ze wat sneller breken. Je ziet mij in sommige foto's ook plastic steekmarkeerders gebruiken, vandaar dat ik uit eigen ondervinden weet dat ze snel breken!
- Als je hele grote of zware steekmarkeerders in jouw haakwerk gebruikt, dan krijg je grotere gaten in jouw werk. Dat staat niet zo mooi en je kunt de vulling er door heen zien. Maar er zijn zoveel leuke steekmarkeerders die kleiner en lichter zijn!
Zoals je kunt lezen zijn er meer voordelen dan nadelen aan een steekmarkeerder!
Uiteraard kun je ook een draadje gebruiken om jouw toeren bij te houden, maar ik zelf vind het gebruik van steekmarkeerders de prettigste manier. Ook bungelt er dan altijd iets leuks aan jouw haakwerk!!
Mocht jij nog een leuke en/of nuttige aanvulling hebben? Plaats hem hieronder of stuur me een berichtje. Dan kan ik mijn lijstje aanvullen!
Reactie plaatsen
Reacties
Goede tips! Meestal gebruik ik steekmarkeerders daar ook allemaal voor. Zelf gebruik ik toch vaak plastic steekmarkeerders, omdat de sluiting wat makkelijker met 1 hand te openen en te sluiten is, terwijl ik met die andere hand mijn haaknaald en haakwerk vasthoud. Maar... ik heb ook heel wat metalen hoor. Vooral om mijn strandhuisjes en strandtasje te versieren. De metalen zijn overigens ook heel fijn bij fijn werk of werk met weinig steken (zoals 6 tot 9 in het rond). Ik heb mijn plastic steekmarkeerder een keertje vastgehaakt namelijk, want daar steek je gemakkelijk doorheen :D