Handige hulpmiddelen tijdens het haken
Wat heb je nodig om van een haakpatroon een gehaakte creatie te maken?
Om te haken heb je meestal niet veel nodig. Een bolletje garen en een haaknaald en je kunt aan de slag. Sommigen van ons haken de mooiste dingen uit hun hoofd en anderen vinden het prettig om volgens een patroon te haken.
Als ontwerper van amigurumi haakpatronen haak ik zonder patroon, maar schrijf ik wel alles op wat ik doe tijdens het haken, zodat een ander deze super leuke creaties ook kan maken!
Maar er zijn toch een aantal handige gereedschappen, gebruiksvoorwerpen die je bij de hand wilt houden als je een gehaakte creatie gaat maken.
Schaar, naald en vulling mogen niet ontbreken
In al mijn patronen vind je een opsomming van de gebruikte materialen en daar vind je deze 3 ook altijd!
Zo kun je niet zonder een schaar om je draad af te knippen, een naald om jouw losse draadjes weg te werken of een neus te borduren bijvoorbeeld. Gebruik hiervoor een borduurnaald, een naald met een stompe punt.
Ik gebruik ook een lange naald om de armen en benen door het lijf heen vast te zetten. Dit is altijd een puntige lange naald, die ik vaak met behulp van een tangetje door het werk heen trek. Over tangetjes zal ik zo meer vertellen.
Ga je knuffels en amigurumi haken dan heb je ook vulling nodig. Ik koop regelmatig een grote zak fiberfill vulling. Ik vind het fijn om te werken met wat stuggere vulling in plaats van de zachtere vulling, maar dat is meer een persoonlijke keuze. Ook gebruik ik wel eens de vulling van kussens. Ik ben altijd verbaasd hoeveel vulling er in een gehaakte amigurumi creatie gaat zitten.
Gebruik Steekmarkeerders!
Ik kan niet zonder steekmarkeerders! Ik gebruik ze altijd, als ik dat niet doe raak ik de tel kwijt. Ik gebruik ze ook om plaats te bepalen als ik aan het ontwerpen ben. Zo zijn ze erg makkelijk om even de armen aan het lijf te zetten, om te kijken of het er uit komt te zien, zoals ik wil.
Als ik haak met fluffy garen, dan gebruik ik heel veel steekmarkeerders!
Wil je meer lezen over welke manieren je een steekmarkeerder kunt gebruiken, lees dan mijn blog: 8 manieren om steekmarkeerders te gebruiken.
Wat gebruik ik nog meer bij het ontwerpen en haken van amigurumi?
Wat heb ik nog meer in mijn gereedschapskist zitten, behalve een schaar, naald, en steekmarkeerders? Ik zeg wel gereedschapskist, maar ik heb een grote etui van het merk Kipling, waar alles in past. Helaas past de zak met vulling er niet in, anders had ik die er ook nog bij gepropt!
De standaard handige gebruiksvoorwerpen tijdens het haken
- Potlood, gum en puntenslijper. Tijdens het ontwerpen van een nieuw amigurumi patroon maak ik mijn aantekeningen in een opschrijfboekje met potlood. Zo kan ik makkelijker aanpassingen maken in mijn opschrijfboekje en kan ik gelijk tekeningen maken. Tekeningen maken doe ik het liefst met potlood!
- Spelden om alle onderdelen eerst eens op de goede plek te spelden voordat ik alles vastnaai. Ik gebruik kleine spelden, maar ook een aantal grotere en langere spelden.
- Textiellijm, om kleine dingen vast te lijmen op mijn haakwerk, zoals bijvoorbeeld de stippen op de muts van de paddenstoelen gnome. Als je geen textiel lijm wilt gebruiken dan kun je alles ook heel goed vast naaien met dun naaigaren.
- Meetlint/centimeter, altijd handig om de grootte van mijn creaties op te meten. Dat is wel iets dat ik als allerlaatste doe, als ik het patroon aan het afronden ben.
- Dik karton of dik plastic: van dik karton of dik plastic (bijvoorbeeld de deksel van een kwarkbakje) maak ik vaak de ondergrond voor een gnome of de zooltjes voor in de schoenen van mijn creaties.
De echte haak gereedschappen
- Dun ijzerdraad (binddraad), daar maak ik een frame van voor in de handen van mijn amigurumi’s. Je zou er eventueel dun chenille draad voor kunnen gebruiken, maar ik vind het dunnere binddraad net iets prettiger werken.
- Kniptangetje om het ijzerdraad of elektriciteitsdraad door te knippen. Ook handig om het puntje van een satéstokje af te knippen.
- Rondbuigtangetje en platbektangetje. Het rondbuigtangetje is om gekleurd aluminiumdraad te buigen in bijvoorbeeld een brilletje en het platbektangetje om mijn naald door een werkje heen te trekken als ik armen en benen vast maak.
- Gekleurd aluminiumdraad om brillen bijvoorbeeld van te maken. Of een leuk handvat voor een lantaarntje!
Een frame maken voor jouw gehaakte creatie
- En waar ik niet zonder kan: Elektriciteitsdraad
Ik gebruik zwart installatiedraad van 1,5mm2 , het heeft een diameter van 2,8mm. Ik heb een rol van 100 meter, maar er zijn ook rollen van 5 meter te koop, bij de Karwei bijvoorbeeld.
https://www.karwei.nl/assortiment/handson-installatiedraad-vd-1-5-mm2-zwart-5-meter/p/B622814
Ik gebruik dit draad in de meeste van mijn creaties als versteviging en zodat je de creaties in allerlei standen kunt zetten. Ik weet dat het best lastig kan zijn, om een elektriciteitsdraad heen haken, maar het geeft een creatie net dat beetje extra.
Dus duik eens bij jou in de schuur, wellicht ligt er nog een stukje draad of een paar handige tangetjes die je kunt gebruiken!
Mocht er nog een handig gereedschap ontbreken, laat het me dan weten. Ik probeer graag nieuwe dingen uit!
Steekmarkeerders kopen?!
Wist je dat je in mijn webshop de allerleukste Steekmarkeerders kunt kopen?
Neem eens een kijkje, wedden dat er een paar leuke voor je tussen zitten!!
Reactie plaatsen
Reacties
Wat een leuk blog! Ik heb nog een toerenteller in mijn haaketui zitten en van die stoppers voor op mijn breinaalden :D
Leuke blog
Volgens mij gebruik ik hetzelfde, ik gebruik ook papier en potlood voor noteren en afstrepen etc. Wel makkelijk om eens te kijken of ik iets miste hihi
Wat fijn om al deze informatie op 1 plek te hebben. Ik maak er graag gebruik van.
Ik mis mijn "houtje", dit is een modelleerhoutje, wat bij keramiek gebruikt wordt.
Ik gebruik ipv potlood/pen en papier boekjes van bambook en correctbook. Deze zijn herbruikbaar en met de speciale stiften die erbij zitten kun je ook de tekst weer uit gummen. Je hebt ook een schoonmaak setje en daarmee kun je sneller hele pagina's weer schoonmaken.
Ik gebruik ze echt voor alles, heel handig en milieuvriendelijk. 😉
Zelf gebruik ik een lange pincet met hoekpunt om de vulling door kleine gaatjes te proppen. Werkt perfect.