Amigurumi haken is echt niet moeilijk

Blog: Amigurumi haken is niet moeilijk

Amigurumi haken is echt niet moeilijk!

Alle antwoorden op de meest gestelde vragen!

Amigurumi?!

Als je nog nooit een amigurumi gehaakt heb, kan ik me voorstellen dat het er moeilijk uitziet. Om te beginnen het woord alleen al!

Het woord amigurumi komt uit Japan. Het is een samenstelling van de woorden “ami” (gehaakt of gebreid) en “nuigurumi” (gevuld speelgoed/knuffel). Vrij vertaald is een amigurumi een gebreide of gehaakte knuffel. Van oorsprong zijn het kleine knuffeltjes met een uiterlijk dat kinderen aanspreekt en bedoeld om mee te spelen. Als we het over amigurumi hebben dan bedoelen we meestal gehaakte creaties zoals poppen en dieren, maar amigurumi kan dus net zo goed gebreid zijn.

Dus als je het woord amigurumi vervangt voor knuffel dan klinkt het al een stuk makkelijker toch? Maar amigurumi is niet alleen maar knuffels haken, het is zo veel meer dan dat: van planten/bloemen, etenswaren en mooie creaties als decoratie. En eigenlijk alles wat er tussen in zit.

Amigurumi haakpatroon Ent
Amigurumi haakpatroon Simsal en Bim
Haakpatroon Parfumflesjes

Amigurumi haakpatroon

Maar is amigurumi’s haken nu echt zo moeilijk als het eruit ziet? Nee, het vergt wel wat oefening. Maar als je de basisteken onder de knie hebt zoals een Magische Ring, een halve vaste, een vaste en een losse, dan kun je eigenlijk al heel veel amigurumi’s haken.

 

Ik heb de meest gestelde vragen over het haken van amigurumi’s voor je op een rijtje gezet, uiteraard met een uitgebreid antwoord!

 

Ik kan geen haakpatroon lezen, ik vind het moeilijk om een haakpatroon te lezen.

Een haakpatroon lezen kun je leren. Het is echt niet zo moeilijk als het er misschien uitziet.

Heb je wel eens zelf een taart gebakken? Je leest dan het recept goed door, haalt alle ingrediënten in huis en gaat dan stap voor stap het recept volgen. Als resultaat heb je dan een heerlijke zelfgebakken taart!

Zo is het ook met het volgen van een patroon. Je leest het patroon goed door, je zoekt alle benodigde materialen bij elkaar en gaat dan stap voor stap het patroon volgen.

Helemaal bovenin al mijn patronen heb ik een lijstje met gebruikte afkortingen en steken staan, zodat je weet welke steek er wanneer gehaakt moet worden. Je zult zien dat als je aan het einde van het patroon bent gekomen, een hele leuke zelf gehaakte creatie hebt.

 

Lees eens dit blog: Hoe lees je een haakpatroon?  Er staat uitgebreid uitgelegd hoe je een haakpatroon leest en bevat allemaal handige tips!

 

Weet ook dat je altijd mij een berichtje kunt sturen als je vastloopt in een patroon.

Haakpatroon lezen is als volgen van een recept om een taart te bakken

Ik vind amigurumi’s haken zo’n gepriegel!

Dat kan, dat vind ik soms ook! Er zijn zeker creaties bij waar je wat kleiner haakt dan je misschien gewend bent. Dan gaat het vaak om het haken van vingers en tenen, die zijn altijd wat kleiner. Haak dan niet alles achter elkaar. Haak steeds een beetje en voor je het weet heb je genoeg vingers en tenen bij elkaar gehaakt!

 

Mocht het nu te belastend voor jouw handen zijn, dan kun je er ook voor kiezen om het hele patroon te haken met dikker garen en een grotere haaknaald. Jouw creatie wordt dan een stukje groter.

Een gehaakt gezicht met veel losse onderdelen.

Hoe krijg ik alle gehaakte onderdelen van een gezicht op de juiste plek!

Neem bijvoorbeeld het gezicht van Franklin, dat bestaat uit best wel veel onderdelen. Ze worden allemaal los gehaakt en op het gezicht genaaid.

Mijn advies: haak eerst alle losse onderdelen. Speld ze dan op het gezicht. Kijk kritisch of het naar je zin zit. Is de neus te dik gevuld, zitten de oren op de juiste hoogte etc. Nu kun je nog alles loshalen en anders vastspelden. Is het naar je zin? Maak dan een foto, zodat je nog een keer kunt kijken als je alles aan het vast naaien bent.

Vindt je het lastig om met hetzelfde garen alles vast te naaien? Splits de draad katoen dan eens of gebruik naaigaren en een wat langere naald om alles vast te zetten.

Hoe haak ik de vingers en duim aan elkaar, dat ziet er moeilijk uit!

Nellie wilde graag Poppy haken voor haar kleindochter, ze had in geen jaren gehaakt. Het patroon haken ging goed, alle patronen zijn duidelijk beschreven, aangevuld met foto’s om alles nog duidelijker te maken. Maar Nellie had moeite met het maken van de hand. Het aan elkaar haken van de vingers ging goed, maar net het stukje waar je dan de duim aan de hand haakt leverde wat problemen op.  Ze wilde bijna stoppen en er een rond stompje van maken. Maar je wilt toch ook dat ze net zulke vingertjes en handjes krijgt als in het voorbeeld?

Als je dit nog nooit eerder gedaan hebt, dan kan ik me voorstellen dat het er moeilijk uitziet. Gelukkig stuurde ze me een berichtje en kon ik Nellie er stap voor stap doorheen helpen. Vaak is het een kwestie van het nog een keer horen of lezen en lukt het daarna wel.

En kijk eens naar het geweldige resultaat! Nellie heeft geen draad in het lichaam gebruikt zodat Poppy ook nog gewassen kon worden.

 

Dus mocht je ergens niet uitkomen in een patroon, dan kun je me altijd een berichtje sturen, zodat ik je verder op weg kan helpen.

Poppy gehaakt door Nellie

Ik heb nog nooit met ijzerdraad/chenille draad/elektriciteitsdraad gewerkt.

Ik wil het wel eens proberen, is het lastig om mee te haken?

Christine, één van de dames die voor mij mijn patronen test, had ook nog nooit met elektriciteitsdraad gewerkt. Wat ze altijd super leuk vindt om te doen is uitgebreid foto’s maken van haar gehaakte creaties en daar dan een leuk verhaal bij schrijven.

Ze heeft de stoute schoenen aangetrokken en heeft zich gewaagd aan het gebruiken van elektriciteitsdraad in de armen en benen, zoals in mijn patronen beschreven staat. Het lukte super goed. Ja het is soms even wat lastiger haken, omdat de draad wel eens in de weg kan zitten. Maar ze heeft nu creaties waarbij ze de armen en benen in verschillende standen kan zetten, waardoor haar foto’s nog leuker worden en het verhaal erbij nog levendiger!

Echt, het gebruiken van elektriciteitsdraad geeft net dat beetje extra aan jouw gehaakte creatie!

Chef Antoine van Christine met elektriciteitsdraad

Ik heb nog nooit met ijzerdraad/chenille draad/elektriciteitsdraad gewerkt.

Is het echt nodig in het patroon?

Al mijn patronen zijn te maken zonder ijzerdraad of elektriciteitsdraad. Vul het lijf wel goed op en doe in de zooltjes van de creaties een zooltje van stevig plastic of karton, zodat ze beter kunnen blijven staan.

 

Wil je een knuffel gaan haken dan is het aan te raden om juist geen draad te gebruiken, zodat het kindje er goed mee kan knuffelen en dat de knuffel ook gewassen kan worden.

 

Maar als je het wel eens wilt proberen, elektriciteitsdraad in de armen en benen van jouw creatie, dan zul je zien dat het net dat beetje extra geeft aan jouw creatie.

Haakpatroon Nelson de Kikker

Ik heb niet het juiste garen in huis, is dat erg?

Dat geeft helemaal niets. Er zijn meerdere mogelijkheden. Je haakt het patroon met het garen dat je wel in huis hebt. Pas daar dan ook jouw haaknaald op aan. Gebruik je dikker of dunner garen dan zal de creatie ook iets groter of iets kleiner worden. Juist leuk toch? Kijk maar eens bij de foto's hieronder!

Houd wel rekening met de grootte van de oogjes als je ander garen gebruikt. Maar ook spelen met grotere of kleinere oogjes kan een leuk effect geven bij jouw amigurumi.

Of je zult toch op pad moeten om nieuwe bolletjes te scoren! Zodat jouw creatie precies wordt zoals in het patroon staat beschreven. Het is maar net wat je wilt en wat je leuk vindt.

Hondje Tanja met Stone Washed garen en sokkenwol.
Zeepaardje Zena met Stone Washed garen
Zeepaardje Zena met sokkenwol

Ik wil de creatie groter of kleiner maken, hoe pas ik het patroon aan?

Mijn advies is, ga geen veranderingen in het patroon aanbrengen, sla geen toeren over of voeg toeren toe, omdat dan alle verhoudingen weg zijn. De kans is groot dat jouw creatie er niet zo mooi uit komt te zien als dat je zou willen.

De meest makkelijke en voor de hand liggende manier om een creatie groter of kleiner te maken is om het garen aan te passen. Neem dikker of dunner garen en pas daar jouw haaknaald op aan. Gebruik bijvoorbeeld dubbeldraads garen en een grotere haaknaald om de creatie groter te maken. Kijk maar eens bij de foto's hierboven.

 

 

Misschien borrelt er nu nog een vraag bij je naar boven. Stel hem gerust. Zet jouw vraag hieronder, of stuur hem mij in een berichtje. Dan kan ik de vraag voor je beantwoorden en ook hier de vraag en het antwoord aan toe voegen, om nog meer hakers en haaksters enthousiast te maken over het haken van amigurumi!

 

Echt, het haken van amigurumi’s is de allerleukste manier om heerlijk te ontspannen en tegelijkertijd iets moois te creëren!

Alle haakpatronen die je hier voorbij ziet komen vind je onder Alle Haakpatronen!

Wil je op de hoogte gehouden worden van al deze handige tips en weetjes? Volg dan de Verhalen van Franklin! In zijn Verhalen deelt hij zijn avonturen en ben je als eerste op de hoogte van nieuwe patronen en blogs met nog meer handige informatie!

Je krijgt dan gelijk zijn handige Zakhorloge als gratis patroon!

Reactie plaatsen

Reacties

Anne-Meta
een jaar geleden

Hoi Claudia,
wat een leuke nieuwsbrief weer.. Amigurumi haken is idd niet moeilijk, maar waar ik persoonlijk tegenaan loop is dat ik platte stukken, bijvoorbeeld een buikstuk, niet mooi op het lijf krijg. Heb jij de ultieme tip?

Sonia Defoer
een jaar geleden

Beste, ik ben geen beginner haken, maar heb problemen met patroon te lezen , als ik een video zie met de steken die gehaakt worden dan valt het mee. Zoals Amigrum haken, voorste lus en of achterste lus enz

Carin Rietveld-van Gaans
7 maanden geleden

Weer een hele leuke goede blog, wat kun je dat toch goed. Amigurumi haken is het leukste dat er is, om het hoofd goed op zijn plek te houden gebruik ik sokkenbreinaalden en steek die vanaf het hoofd in het lijf, zo blijft het prima vastzitten.