
De goede en slechte kant van je haakwerk:
van amigurumi tot C2C
Ben je ook wel eens in de war over de goede en slechte kant van je haakwerk?
Jouw haakwerk kan er anders uit zien dan dat je verwacht, doordat een haakwerk 2 kanten heeft. Het is niet altijd makkelijk om de juiste kant van jouw haakwerk te herkennen, maar dat is wel belangrijk voor het eindresultaat.
In dit blog ga ik je uitleggen hoe je de goede en slechte kant kunt herkennen bij verschillende haaktechnieken, zoals amigurumi en C2C.
Marja van Pixel 2 Mix heeft een aantal foto's voor dit blog aangeleverd, zoals die van haar Sacha C2C deken en Caroline die haar hoedje van de binnen- en buitenkant laat zien.
Wat is de goede en slechte kant van jouw haakwerk?
Goed, verkeerd, binnen- of buitenkant?
Ziet jouw haakwerk er anders uit dan dat je op de foto’s ziet van de ontwerper? Dat is goed mogelijk!
Jouw haakwerk heeft altijd 2 kanten of je nu een deken, een kussen of een amigurumi pop haakt. Deze kanten zien er niet precies hetzelfde uit. Er is altijd een voorkant en een achterkant of een goede en een slechte kant of een binnen- en een buitenkant. Het is maar net welke naam je er aan geeft.
Vaak wordt er in het patroon al aangegeven wat de voor- en de achterkant is, zoals bijvoorbeeld in een C2C patroon, maar dat is niet altijd het geval.
Persoonlijke voorkeur
Het is soms gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur wat de goede en wat de verkeerde kant is van jouw haakwerk. Wat vind jij het mooiste! Dat is het allerbelangrijkste!
Wees consistent in jouw keuze
Het is belangrijk om gedurende je hele haakproject dezelfde kant als de goede kant te beschouwen. Dus als je eenmaal hebt besloten dat de kant met de V-tjes de buitenkant van je amigurumi is, moet je ervoor zorgen dat dit zo blijft gedurende het hele haakproces. Hoe het zit met die V-tjes bij amigurumi leg ik zo uit.
Waarom is consistentie belangrijk?
- Als je tijdens het haken afwisselt tussen de goede en slechte kant, kan je haakwerk er ongelijkmatig uitzien. Dit komt doordat de steken aan de ene kant anders zijn dan aan de andere kant.
- Sommige patronen zijn specifiek ontworpen met een bepaalde kant als de goede kant. Als je niet consistent bent, kan het patroon er anders uit komen te zien dan bedoeld.
- Bij het afwerken van je haakwerk, zoals het wegwerken van draden, is het handig om te weten wat de goede kant is. Zo kun je de draden aan de verkeerde kant wegwerken, zodat ze niet zichtbaar zijn aan de goede kant.
Amigurumi
Amigurumi creaties worden in de rondte gehaakt. Hierdoor ontstaan vanzelf 2 verschillende kanten: een binnenkant en een buitenkant oftewel een verkeerde en goede kant.
Hoe kun je het verschil zien tussen de goede en de verkeerde kant?
Je kunt aan de steken zien wat de binnen- en wat de buitenkant is. Kijk maar eens naar deze voorbeelden. Op de eerste foto zie je de goede (buiten) kant van het haakwerk. Daar zie je allemaal V-tjes. Op de tweede foto zie je de verkeerde (binnen) kant van het werk daar zie je allemaal steken die lijken op de letter Pi.


- De kant met de V-tjes wordt beschouwd als de goede kant, dus de buitenkant van jouw amigurumi. Maar dat is niet verplicht. Als jij de andere kant mooier vindt, dan is dat voor jou de goede kant. Een kwestie van persoonlijke voorkeur.
- Amigurumi start je vaak met een Magische Ring, het draadje waar je de Magische Ring mee aantrekt, zit ook altijd aan de binnenkant, dus foute kant, van jouw haakwerk.
- Haak je met rechts, dan haak je ook altijd met de klok mee, haak je tegen de klok in, dan haak je aan de verkeerde kant. Je begint bij Amigurumi vaak met een cirkel. Deze cirkel heeft de neiging om naar binnen te krullen, waardoor de verkeerde kant naar buiten krult. Je krult eenvoudig weg jouw werk om en je haakt, met de klok mee, aan de goede kant.
- Als je onzichtbaar wilt minderen bij amigurumi, dan zie je daar aan de buitenkant niets van, draai je je werk om, dan zie je duidelijk de minderingen zitten.
Tips om aan de goede kant van je haakwerk te blijven haken
- Markeer het begin van je toer met een steekmarkeerder. Zo weet je altijd waar je bent en welke kant de goede kant is.
- Let goed op hoe de steken eruit zien aan de kant die je als de goede kant hebt gekozen. Zo herken je deze kant makkelijker tijdens het haken.
- Controleer regelmatig of je nog steeds aan de goede kant haakt.
Consistentie in je keuze voor de goede kant zorgt ervoor dat je haakwerk er mooi en gelijkmatig uitziet, dat het patroon klopt en dat de afwerking netjes is.

C2C (Corner to Corner)
C2C haken, ook wel bekend als Corner to Corner haken, is een populaire haaktechniek waarbij je een raster van kleine vierkantjes (of "pixels") haakt, die diagonaal ten opzichte van elkaar liggen. Je begint in één hoek van je project, vaak rechtsonder, en werkt diagonaal naar de andere hoek, linksboven, waarbij je geleidelijk het raster uitbreidt.
Als je nog nooit C2C gehaakt hebt, dan is het aan te raden om hier eerst even mee te oefenen. Zodat je weet hoe je moet meerderen, minderen en van kleur moet wisselen.
Neem eens een kijkje op YouTube, daar vind je verschillende filmpjes waar C2C techniek heel duidelijk wordt uitgelegd.
De voor- en achterkant van C2C
C2C is een populaire techniek en wordt vaak gebruikt om de mooiste grafische patronen te haken in kussens en dekens.
Ook bij de Corner 2 Corner techniek houd je een voor- en een achterkant aan. Op het diagram wat bij het patroon hoort, staat ook altijd de voorkant en achterkant vermeld.
Op de volgende foto zie je de voorkant en achterkant van een kussen. Bij deze kussenhoes heb ik aan de achterkant de draden niet afgehecht en weggewerkt, maar gewoon laten doorlopen.
Op de andere foto zie je de voorkant en de achterkant van een deken (Sacha van Pixel 2 Mix). Je kunt je voorstellen dat het dan logisch en veel mooier is om de draden wel af te hechten en weg te werken.
Als je niet consistent bent in het aanhouden van een voor- en achterkant met C2C haken, dan kan het zijn dat jouw patroon andersom komt te staan.


Andere haaktechnieken
Reliëfsteken
Reliëfsteken zijn steken die voor of achter een andere steek worden gehaakt, waardoor een verhoogd of verlaagd effect ontstaat. Denk aan stokje dat je voor- of achterlangs haakt.
Doordat de steek voor of achter een andere steek gehaakt wordt, ontstaat er een duidelijk 3D-effect. Aan de goede kant zie je het reliëf duidelijk naar voren komen, terwijl de achterkant vlakker is.
Dit effect is vooral goed zichtbaar bij grotere reliëfsteken, zoals dubbele reliëfstokjes. Wordt er in een patroon alleen gewerkt met reliëfsteken die voorlangs gehaakt worden, dan is er een duidelijke voorkant van je werk. Wisselen de reliëfsteken voorlangs en achterlangs elkaar af, dan is er vaak geen echte voor- of achterkant. Dit zie je bijvoorbeeld in de volgende foto.
Kabelhaken
Kabelhaken is een techniek waarbij steken over elkaar heen worden gehaakt, waardoor een kabelpatroon ontstaat. Het zijn Reliëfsteken die alleen aan de voorkant van jouw haakwerk zichtbaar zijn. Het is daarom van belang om de voorkant en de achterkant van jouw werk goed in de gaten te houden. Kijk maar eens naar de 2e foto, daar is duidelijk een voorkant en achterkant te zien.


Algemene tips
Ik heb een paar handige algemene tips voor je om de goede van de verkeerde kant te onderscheiden.
- Markeer het begin van je toer met een steekmarkeerder.
- Hoe meer je haakt, hoe makkelijker je het verschil zult zien.
- Als je het niet zeker weet, vraag dan aan een ervaren haker of haakster om je te helpen.
- Als je twijfelt, maak dan een proeflapje en bekijk beide kanten.
Conclusie: Jouw Haakwerk, Jouw Keuze
Of je nu amigurumi haakt, een C2C-deken maakt, of experimenteert met reliëfsteken en kabels, de "goede" en "slechte" kant van je haakwerk is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het belangrijkste is dat je consistent bent in je keuze en dat je haakwerk eruitziet zoals jij dat wilt.
Onthoud dat er geen strikte regels zijn. De V-tjes bij amigurumi zijn een handige richtlijn, maar als jij de Pi-symbolen mooier vindt, ga ervoor! Bij C2C is het essentieel om het patroon te volgen, maar zelfs daar kun je creatief zijn met de achterkant. En bij reliëfsteken en kabels is het vooral belangrijk dat het reliëf en de kabels goed tot hun recht komen.
Met de tips en technieken in dit blog ben je nu beter uitgerust om de goede en slechte kant van je haakwerk te herkennen. Maar vergeet niet: haken is een creatieve expressie. Laat je niet beperken door regels, maar laat je leiden door je eigen gevoel en smaak.
Blijf experimenteren, blijf leren, en vooral: blijf genieten van het haken! En deel vooral jouw creaties, ik ben benieuwd naar jouw unieke kijk op de goede en slechte kant van het haken.
Gratis patroon om de goede en verkeerde kant uit te proberen
Wil je eens de goede en de verkeerde kant van Amigurumi uitproberen? Haak dan eens het zakhorloge van Franklin. Je krijgt dit patroon gratis bij de Verhalen van Franklin. Zo kun je zelf die V-tjes en Pi-tjes ontdekken!
Reactie plaatsen
Reacties