Een gehaakt project dat afgemaakt moet worden: Haakdip

Wat is een haakdip?

 

Een haakdip is een fenomeen waar veel haakliefhebbers mee te maken krijgen. Je haakt altijd met veel plezier, maar opeens raakt de inspiratie op of vind je het minder leuk. De haaknaald belandt in de hoek en de garens blijven een lange tijd onaangeraakt! Herkenbaar? In het Engels noemen ze het Crojo, je verliest je Crojo, je verliest je zin om te haken! Zo’n haakdip kan van korte duur zijn, maar kan ook wat langer aanhouden!

 

Hoe kom je aan een haakdip en hoe kom je er weer vanaf! In dit blog vind je mogelijke oorzaken van een haakdip en meerdere tips om er weer met frisse moed tegenaan te gaan!

 

Ben je ontwerper van amigurumi haakpatronen zoals ik? Ook dan kun je last krijgen van een haakdip. In dit blog wordt dit ook behandeld.

Mijn eigen haakdip!

 

Nee, het zal toch niet?

Ik draai nog een rondje rond mijn haakwerk…

Nee, vandaag niet! Ik heb er geen zin in!

 

Maar het verandert niet. Ik heb al een paar dagen, zeg maar gerust een paar weken,  geen zin om te haken! Geen zin om te ontwerpen. Oh nee, ik heb last van een haakdip! Ik had er wel eens van gehoord, maar nog nooit zelf meegemaakt! Wat nu?

Ik vertel je zo verder hoe het met mijn haakdip verder ging.

 

 

Oorzaken van een haakdip

 

Het hebben van een haakdip kan door verschillende oorzaken komen.

 

  • Je hebt geen inspiratie om een nieuw haakproject te starten.
  • Je hebt het druk, waardoor je niet aan haken toe komt en zo de zin erin verliest.
  • Je raakt gefrustreerd door het haakwerk waar je mee bezig bent, omdat je wat fouten hebt gemaakt.
  • Je vindt haken opeens niet zo leuk meer, je verliest je motivatie. Een haakproject lijkt minder leuk of uitdagend.
  • Het lukt je niet om te ontspannen als je aan het haken bent.
  • Er moet iets voor iemand gehaakt worden, waardoor je het als een verplichting ziet, waardoor je je zin in het haken kunt verliezen.

 

Maar het kan ook heel goed een opeenstapeling aan oorzaken zijn.

 

Onthoud dat een haakdip heel normaal is en het iedereen wel eens overkomt!

De eerste tip die ik je kan geven is om gewoon even te stoppen met haken als je het niet leuk meer vindt. Doe iets anders wat je wel leuk vindt. Het is belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn en te accepteren dat het oké is om even te pauzeren.

Geen tijd en zn om te haken

Tips om weer zin in het haken te krijgen

 

Gelukkig is een geen zin hebben in haken niet het einde van de wereld! Met een beetje motivatie en de juiste tips kun je de haaknaald weer oppakken en met plezier verder haken.

 

Wat is de reden dat je minder plezier hebt in haken? Als je een van de oorzaken die hierboven genoemd zijn als reden kan aanwijzen, dan weet je in ieder geval wat de oorzaak is.

 

  • Ga op zoek naar inspiratie: kijk online of in haakboeken of haaktijdschriften om nieuwe ideeën op te doen. Neem jouw haakplek onderhanden. Sorteer je garen bijvoorbeeld op kleur. Je vindt vast een leuke kleurencombinatie of nog een vergeten bolletje garen voor een leuk projectje.

 

  • Start weer eens met een klein en eenvoudig projectje. Ga daar speciaal nieuw garen voor kopen, dat doet wonderen!

 

  • Probeer eens iets nieuws of anders uit? Heb je al eens een pannenlap met een andere techniek gehaakt? Neem een kijkje bij een ontwerper, waarvan de ontwerpen je aanspreken. Ontwerpers laten op hun social media kanalen of YouTube hun technieken zien.

 

  • Probeer plezier te hebben tijdens het haken. Varieer met kleur of haak eens met een heel ander garen. Misschien durf je het wel aan om met fluffy garen te gaan haken. Ik heb nog een blog voor je met tips hoe je met fluffy garen kunt haken: Haken met fluffy garen

 

  • Heb je veel onafgemaakte projecten liggen? Stel je zelf een haalbaar doel. Beloon jezelf als je een project hebt afgerond! Vier je successen! Zoek eens een paar leuke steekmarkeerders voor jezelf uit! In de webshop vind je een aantal hele leuke steekmarkeerders! De allerleukste steekmarkeerders!

 

  • Soms wil het wel eens helpen om samen met anderen te gaan haken. Dit kan online of bij een haakclubje. Doe bijvoorbeeld mee met een Crochet Along? Crochet Alongs zijn online projecten waarbij je samen met anderen een haakproject haakt.

 

Een stoere man met fluffy garen!

Mijn eigen haakdip  overwonnen!

 

Wat was nou de reden van mijn haakdip? Dat was een opeenstapeling van oorzaken. Ik had het die periode erg druk. Ik kreeg een nieuwe voor- en achtertuin. Daar moest het een en ander voor geregeld worden. Ik had mezelf, op haakgebied, een niet haalbaal doel gesteld, waardoor de zin in het haken niet zo groot was.

 

Ik heb dus een tijd om mijn haak- en ontwerpwerk heen gelopen. Maar ik heb niet stil gezeten. Ik heb veel in de tuin gedaan. Ik heb wat tuinbeelden en -hangers opnieuw geverfd. Ik heb een dienblad en gieter een oud en roestig uiterlijk gegeven, ik heb de schuur aan de zijkant van het huis opgeruimd en aan de buitenkant geschilderd. Ik heb nu dus weer een hele mooie voor- en achtertuin, waar het met mooi weer goed vertoeven is! En als het regent ziet het er nog mooi uit, als ik naar buiten kijk!

 

Maar wat me ook geholpen heeft is om wat anders uit te proberen. Zo heb ik regelmatig contact met een groepje super leuke ontwerpsters. Eén daarvan, Marja van Pixel 2 Mix, was bezig met een C2C project. Dat leek me ook wel eens leuk om uit te proberen. Dus daar ben ik mee aan de slag gegaan. Ik heb een leuk ontwerp gemaakt en heb met de C2C techniek, die ik nog nooit had gebruikt, 2 kussenhoezen gemaakt. Iets heel anders, maar met als resultaat dat ik mijn zin in haken en ontwerpen wel weer terug heb gekregen!

 

Wat ook heeft geholpen was de vakantie. Samen met mijn man ben ik 2 weken in de Vogezen geweest. We hadden heerlijk weer, we hebben veel gezien en gedaan. Maar ik had ook wat haakwerk meegenomen, voor je weet maar nooit!

Op deze vakantie heb ik mijn C2C project afgemaakt en een Franse variant van mijn Stappers gemaakt. De inspiratie en de zin kwamen beetje bij beetje terug!

Gehaakte Franse meneer
Kussenhoes met de C2C methode

Ben jij ook een ontwerper met een haakdip?

Een haakdip kan vervelend zijn, zeker als je een ontwerper van amigurumi haakpatronen bent. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om professioneel met een haakdip om te gaan en de impact op je bedrijf te minimaliseren. Veel van de tips zijn hetzelfde als de hierboven genoemde tips zoals het achterhalen van de oorzaak, het vinden van inspiratie en het stellen van haalbare doelen.

 

Erken de haakdip en neem een pauze:

Het is belangrijk om te accepteren dat je een haakdip ervaart. Probeer het niet te ontkennen of te forceren om te haken als je er geen zin in hebt. Dit zal je frustratie en stress alleen maar vergroten. Het is oké om even te stoppen met haken als je het niet leuk meer vindt. Doe iets anders wat je wel leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dit kan je helpen om te ontspannen en je geest op te frissen.

 

Achterhaal de oorzaak:

Door de oorzaak van je haakdip te achterhalen, kun je er gerichter mee omgaan. Is het een gebrek aan inspiratie? Stress door deadlines? Te veel hooi op je vork? Door de oorzaak te kennen, kun je oplossingen bedenken.

 

Plan je werk, stel realistische doelen:

Maak een realistisch werkplan waarin je rekening houdt met je haakdip. Plan momenten van rust en ontspanning in, en wees flexibel als je merkt dat je je aan je planning niet kunt houden. Als je wel posts op Social Media wilt maken of een nieuwsbrief wilt schrijven i.p.v. te haken, maak die posts dan of schrijf die nieuwsbrief. Zo blijft je werk zichtbaar voor anderen. Vier je successen.

 

Zoek inspiratie:

Ga op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen. Kijk naar het werk van andere haakdesigners, lees haakboeken en tijdschriften. Ook door met andere haakliefhebbers en ontwerpers te praten, kun je nieuwe ideeën opdoen. Misschien vind je jouw inspiratie wel in bijvoorbeeld een cursus over Canva te volgen of het uitproberen van een nieuwe haaktechniek om jezelf uit te dagen!

Blijf ook vooral bloggen over haak gerelateerde onderwerpen: Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en nieuwe ideeën op te doen.

 

Blijf positief:

Bedenk dat een haakdip tijdelijk is. Het zal niet altijd zo voelen. Blijf positief en focus op de leuke kanten van je werk.

De weg terug vinden na een haakdip

Conclusie

 

Een haakdip is vervelend, maar zeker niet onoverkomelijk. Met de tips in dit blog kom je er gegarandeerd weer bovenop. En vergeet niet: het allerbelangrijkste is om plezier te hebben in het haken! Pak de draad gewoon weer op als je er klaar voor bent.

 

 

PS:

Als je nu denkt, maar ik heb helemaal niet gemerkt dat je een haakdip had, dan kan dat goed kloppen!

Ik ben nu eenmaal een planner, ik werk graag met lijstjes en werk vooruit. Zo had ik al een aantal ontwerpen gemaakt en uitgewerkt voor dat mijn haakdip me overkwam. Ook heb ik gewoon mijn berichten op Facebook en Instagram ingepland en de Verhalen van Franklin voorbereid. Zo was ik toch zichtbaar voor iedereen en kon ik langzamerhand over mijn haakdip heen komen.

Reactie plaatsen

Reacties

Marja van Pixel 2 Mix
21 dagen geleden

Fijn dat ik je heb kunnen helpen, dat je uit je haakdip kwam 🤩. Mijn mini C2C project is inmiddels ook af en ik ben ook weer aan een Amigurumi project begonnen, die bij elkaar horen. Zo ben je bezig met het één en bedenk je toch weer iets voor erbij. Thema: Valentijn en Kabouters. ❤️🍄

Christine FRANCKEN
21 dagen geleden

Wat een mooie blog weer! Altijd leuk om te lezen.
Van iemands ervaringen leren we altijd bij, en dan zeker van de tips! En als ik dan zie wat er dankzij die haakdip ontstaan is, Knap, knap!!!!